sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Vaihtoehto volvolippiksille

Minua autot eivät ole koskaan kiinnostaneet. Ehkä syynä on se, että kaupunkilaisena olen tottunut liikkumaan julkisilla koko ikäni. Kartan muovisia autolehtiä ja huoltoasemia yhtä paljon kuin tekopirteää Tartu mikkiin -ohjelmaa.

Kimmo Taskinen onnistui kuitenkin kiinnittämään huomioni autoihin. Tämän valokuvaajan otoksia nähdään lauantain Hesarin autosivuilla ja Journalisti-lehden numerossa 9/2011. Kuvissa eläimet grillaavat makkaraa ja kuninkaat samoilevat pelloilla. Pääosassa on silti auto.

Taskisen kuvissa auto ei ole vain eloton metallihäkkyrä vaan paikka, jonka luona tapahtuu ja jonka ympärille ihmiset kerääntyvät. Taskinen ei ota autoilua turhan ryppyotsaisesti. Hän ei tyydy helppoon ratkaisuun vaan kuvaa autoja vaikeimman kautta. Ideoita miehellä onneksi riittää. Hän on tehnyt luontokirjoja ja sarjakuvia ja toimii Hesarin valokuvaajana. Parhaillaan hän kokoaa autokuvia yksien kansien väliin ja tekee valokuvakirjaa valkoselkätikasta.

Taskisen kuvat näyttävät hetkessä räpsityiltä tilannekuvilta. Kuvat eivät ole kuitenkaan syntyneet kevyesti parissa sekunnissa. Taskisen kertoman mukaan hän on lavastanut kuvia päiväkausia. Hän on kutonut auton ympärille tarinan, etsinyt kuvauspaikan, ihmiset ja rekvisiitan.

Maailmassa on tarpeeksi harmaita katalogikuvastoja ja volvolippiksiä. Miksei autokuva siis saisi olla hauska ja ulottua fantasian puolelle?


Katso Taskisen autokuvia täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti