tiistai 18. helmikuuta 2014

DENA – ostarin uhmakas lempilapsi



Denitza Todorova varttui jossain päin Bulgariaa kuunnellen suhisevia piraattikopioita vanhentuneista maailmanlaajuisista hiteistä. Isä toimitti tyttärelleen c-kasettinauhoituksia, joiden ensimmäinen puoli oli varattu MC Hammerille ja toinen Michael Jacksonille. Todorova rakastui pop-musiikkiin kelaillessaan keskittyneesti virttyneitä c-kasetteja, rummutellessaan polviinsa ja suunnitellessaan omia riimejä. Kasetit saivat Kaakkois-Euroopan tytön haaveilemaan pop-tähden elämästä ja suurkaupunkien loisteesta ja väreistä.

En tiedä, kuinka paljon tarinassa on totta ja kuinka paljon sepitettä, mutta sillä ei ole väliä. Näin hienon ja hellyyttävän kertomuksen uskon mielelläni. Voguekin uskoi ja uutisoi siitä verkkosivuillaan.

Varmaa on ainakin se, että Todorova muutti vuonna 2005 Berliiniin, jossa hän alkoi tehdä musiikkia taiteilijanimellä DENA. Muutaman viime vuoden aikana internettiin on tippunut singlejä ja musiikkivideoita tältä nuorelta naiselta. Esikoisalbumi Flash ilmestyy maaliskuun 10. päivä.

DENAn vetovoima perustuu ennen kaikkea hänen tyyliinsä. Todorovan raukean itsevarma olemus ja bling-bling tuovat mieleen 80- ja 90-luvun taitteen hiphop-valtiaat. Hänen habituksensa muistuttaakin muutama vuosi sitten blogikansaa villinnyttä Samantha Urbania, Friends-yhtyeen sähäkkää keulakuvaa. Ääni vain on hieman matalampi.

Todorovan gangstailu menee kuitenkin Urbania pidemmälle. DENAn kappaleiden likaisen elektroniset taustat ovat lähellä esimerkiksi M.I.A:n levotonta tuotantoa. DENAn uusin single Bad Timing on tästä hyvä esimerkki. Se on syntisen paksulla hiphop-biitillä kuorrutettu pop-renkutus, joka jää korvamadon lailla pyörimään mieleen moneksi päiväksi. Todorovan räpin ja laulun yhdistävässä äänessä on villiä uhmakkuutta ja kyllästyneisyyttä, ja kappale junnaakin yhtä vaarallisesti kuin sireenit lähiön ostarilla.



Toinen kuuntelemisen arvoinen kappale on astetta nopeatempoisempi Guest List. Se on neljä kuukautta sitten julkaistu hengästyttävän rihannamainen klubijytkytys (muistaako kukaan enää Pon De Replayta?), jossa mukana on myös räppäri Kool A.D.

Siis skeittilauta kainaloon ja mankka pauhaamaan. Tässä on oivaa musiikkia purkka-automaatilla nojailuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti