lauantai 14. elokuuta 2010

Muillekin kuin musiikkisnobeille: Cool Runnings 1980–1985


Vuonna 2008 sain viimeistään hylätä ajatuksen, että reggaekulttuuri olisi yksipuolista.

Kun tasan kolmekymmentä vuotta sitten Suomen reggaeskenet olivat melkein olemattomat, asianharrastajat Tero Kaski ja Pekka Vuorinen pistivät pystyyn vapaaehtoisvoimin Cool Runningsin, suomenkielisen reggaelehden. Lehti tarjosi alan levyarvosteluita, uutisia, jamaikalaisten artistien haastatteluja ja ylipäätänsä juttuja reggaekulttuurista. Lehdestä välittyi kirjoittajien reggaeinnostus.

Vuonna 2009 Cool Runningsin neljätoista ensimmäistä numeroa ja pari ekstrajuttua koottiin hienoksi kirjaksi. Kirjaa varten vanhat lehdet digitoitiin, mutta alkuperäinen taitto ja grafiikka säilytettiin. Melkein viisisataasivuinen kirja on jo taitoltaan hieno. Kiinnostavat valokuvat (osittain värikuvat) ja matkakertomukset kuohuvalta Jamaikalta ja pääkaupungista Kingstonista kiinnostavat muitakin kuin todellisia asianharrastajia.

Kirja on tarkoitettu enemmänkin selailuun, mutta sen jaksaa kahlata läpi myös reggaeseen vähemän perehtynyt.Tietoa kuitenkin kertyi kirjaa lukiessa ja sieltä poiminkin pari kiinnostavaa artistia kuuntelulistalleni. Suosittelen.

Cool Runnings 1980–1985
Reggaeta pintaa syvemmältä
Toim. Petri Aarnio ja Pekka Vuorinen
Fi-reggae, 2008

1 kommentti:

  1. Mahtavaa kamaa sulla blogissa, keep up the good work!

    Itse aiheesta: Muistan elävästi kuinka Riddim Garden -festareilla jouluna 2000 Tampereella (silloisella Tulliklubilla, nykyisellä Klubilla) esiintyessämme Tero Kaski piti aulassa pientä levymyyntiständiä. Kiistatta yksi suuria suomalaisia reggae-vaikuttajia (mm. Viiskulmasta löytyvän Erosen Pekan ohella). Rauha hänen muistolleen.

    VastaaPoista