perjantai 1. lokakuuta 2010

Vakavasti otettava Risto

Kun aletaan puhua suomalaisista sanoittajista ja lauluntekijöistä, ajautuu keskustelu helposti aina samoihin kuluneihin esimerkkeihin Juicesta Gösta Sundqvistiin. Aivan kuin tämän vuosituhannen puolella ei eläisi yhtäkään hienoa popsäveltäjää tai –sanoittajaa!

Mutta onhan meillä Risto! Risto Ylihärsilän johtama Risto-yhtye vakiinnutti asemansa Suomen musiikkipiireissä viimeistään koskettavalla “Pupu Tupuna”-kappaleellaan muutama vuosi sitten. Yhtyeen viimeisin albumi “Sähköhäiriöön” julkaistiin viime vuonna. Riston uralle mahtuu niin livelevy kuin klassikkoalbumikin, tässä tapauksessa “Aurinko aurinko plaa plaa plaa” (2006).

Yhtyeen äänimaailma on monipuolinen puoliraakoine kitaroineen ja pehmeine hallitsevine syntikoineen ja sanoitukset – ne ovat hämmentäviä ja juuri siksi ovat aiheuttaneet paljon keskustelua. Sanoituksien on sanottu olevan niin puhdasta provosointia, nerokasta lyriikkaa kuin pelkkää paskanjauhantaakin tai häröilyä. Mutta milloin muka hyvät sanoitukset ovat olleet korrekteja? Suomenkieliset sanoitukset ovat harvinaista herkkua nykypäivänä ja saavat siksi paljonkin huomiota.

Joka tapauksessa bändi on hyvin ristiriitainen. Vaikka Risto saa hymyn huulille, ei bändi ole mikään vitsi. Päinvastoin. Risto on vakavasti otettava rockyhtye. Mutta eikös silti väitetä, ettei oikeassa rockissa ole syntikoita?

Kuuntele "Pupu Tupuna" täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti