perjantai 8. lokakuuta 2010

Always Look On The Bright Side of Life



Maailman hauskin televisiosarja on ehdottomasti Monty Pythonin lentävä sirkus. Vuonna 1969 alkaneen sarjan tunnuspiirteet ovat yhteen nivoutuvat sketsit ja Terry Gilliamin oudot animaatiot. Minusta sarjan parhaimpiin sketseihin lukeutuvat upea vierailu hassun kävelyn ministeriössä ja parturin toiveammatista kertova Lumberjack-laulu.

Sarjan jaksomäärä jäi reilusti alle viidenkymmenen, mutta näyttelijät Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin ja Terry Gilliam saavuttivat sillä suurta suosiota. Myöhemmin muun muassa John Cleese on näytellyt loistavassa Pitkänjussin Majatalossa, joka pyörii paraikaa televisiossa uusintakierroksella ja Michael Palin on tehtaillut kiinnostavia matkailusarjoja BBC:lle.

Monty Python -ryhmä on kuvannut myös uskomattoman hauskoja elokuvia. Elämän tarkoitus -elokuvassa tutkiskellaan ihmisen elinkaarta ronskin ja absurdin huumorin voimin. Puolitoistatuntisen elokuvan aikana ehditään pilkata niin uskontoja kuin Britannian armeijaakin.

Paras Python-leffa on ehdottomasti Brianin elämä. Komedia ivailee ihmisten suhtautumiselle uskontoon hauskasti ja oivaltavasti. Elokuva ei sorru kuitenkaan jumalanpilkkaan, mutta vuonna 1979 elokuvan valmistuttua Brianin elämä laitettiin pannaan yhdessä Yhdysvaltain osavaltiossa “rienaavan sisällön” takia. Elokuva herätti paljon kohua, kuten koko Monty Python -sarjakin.

Brianin elämässä Brian-nimistä miestä aletaan luulla messiaaksi, josta hänelle tulee kasapäin ongelmia. Elokuva loppuu hienoon musiikkikohtaukseen, kun ristille tuomitut miehet laulavat vihellellen “Always Look On The Bright Side of Life”-kappaleen. Vaikka Brianille käy hieman huonosti, kukapa ei viimeisten tuntiensa aikana haluaisi laulaa? Positiivista elämänfilosofiaa parhaimmilaan.

Monty Python -dokumentti Yle Teemalla tänään yhdeksältä.

3 kommenttia:

  1. Harvinaisen samaa mieltä. Itse jaksan katsella vanhoja jaksoja yhä uudelleen ja uudelleen. Ja se on harvinaista minulle joka harvemmin jaksaa katsoa nykyohjelmia edes siihen yhteen kertaan.

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä. Useimmat onnistuneet (ja monet vähemmän onnistuneet) viihde- ja sketsiohjelmat ovat valtavasti velkaa Monty Python -porukalle. Ketonen & Myllyrinne -kaksikko mainitsi tämän taannoin radiohaastattelussa ihan suoraankin (podcast saattaa jopa löytyä vielä RadioRockin sivulta viimeisimmistä videoista).

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista!

    Kyllä monet sketsiohjelmat ovat velkaa Monty Pythonille.
    Monty Pythonin lentävä sirkus onnistui monessa asiassa. Ehkä paras juttu on kuitenkin se, että sarja lopetettiin ajoissa. 2000-luvullahan on tapana venyttää sarjoja tuotantokaudesta tuotantokauteen, jolloin ohjelma yleensä huononee merkittävästi!

    VastaaPoista