lauantai 27. marraskuuta 2010

Kuvia Helsingistä 1969 - 1979



Tämä juttu ei liity millään tavalla musiikkiin. Olen törmännyt tänä syksynä moniin aivan mahtaviin valokuvanäyttelyihin, joista en vain voi olla kirjoittamatta. Eeva Ristan ja Simo Ristan Helsinki-aiheinen valokuvanäyttely ansaitsee palstatilaa, myös helsinkiläisessä musiikkiblogissa.

Eeva ja Simo Rista kuvasivat 70-luvulla aktiivisesti Helsinkiä. Valokuvia kertyi kymmeniä tuhansia ja tänä syksynä mustavalkovalokuvista on valittu parisataa näyttelyä varten. Asfalttia ja auringonkukkia –näyttelyn kuvat kertovat paitsi vanhasta Helsingistä, myös sen ajan ihmisistä sympaattisesti ja hienosti. Kuvat ovat laadukkaita jo teknisesti ja niistä on tehty hienoja vedoksia Hakasalmen huvilaan.

Eeva Ristalla ja Simo Ristalla on ennen kaikkea mainio suhde lapsiin. He ovat tallentaneet lasten leikkejä filmille aidosti ja konstailemattomasti. Kuvat eivät ole teennäisiä, eivätkä lavastettuja, mikä tekeekin niistä niin upeita.

Valokuvista näkyy myös, miten Helsinki on muuttunut vuosien varrella. Suosikkikuvassani vanha pariskunta juo kahvia torikahvilassa muoviset läpinäkyvät sadetakit päällänsä. Juuri tälläiset aivan tavalliset asiat on ikuistettu kuviin hyvin.

Ristat ovat konkarivalokuvaajia. Heidän valokuviansa on aiemmin ollut esillä Stadin taivaan alla –nettinäyttelyssä. Eeva Rista on ollut myös kokoamassa Albumit auki –nettipalvelua, johon on arkistoitu aivan tavallisten ihmisten ottamia Helsinki-aiheisia valokuvia eri vuosikymmeniltä. Asfalttia ja auringonkukkia –näyttely löytyy myös netistä. Sivussa on yli yhdeksäntuhatta valokuvaa, joita voi selata hakusanojen avulla.

Näyttely panee toivomaan, että myös 2000-luvulta löytyisi innokkaita ja taitavia valokuvaajia, jotka osaisivat ja hoksaisivat kuvata aivan tavallisia asioita Helsingistä. Vaikka kuvilla ei välttämättä olisi painoarvoa vielä tänä päivänä, kahdenkymmenen vuoden päästä asia voi olla toinen.

Näyttely Hakasalmen huvilassa, eduskuntataloa vastapäätä 27.2.2011 asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti