perjantai 13. tammikuuta 2012

Resham Phiriri


Eräs tuttuni asui muutaman kuukauden Nepalin pääkaupungissa. Kathmandu oli saastunut, ylikansoitettu, paikallinen vuorokausirytmi rasittava, tavat outoja ja englannintaito olematonta, hän puhisi. Sentään netti toimi silloin tällöin, paikalliset toimintaelokuvat olivat melkein viihdyttäviä ja kaupungista löytyi Pizza Hut.

En tiedä, kiinnostuiko tuttu reissun aikana aasialaisesta kulttuurista, mutta hän jakoi netin välityksellä silloin tällöin mitä omituisempia videoita. Tätä mongolialaista laulajaa arvostaisin varmasti musiikinystävänä, hän kirjoitti lokakuussa virtuaali-ivallisesti Facebookissa.



Tuliaiseksi pyysin levyllisen paikallista musiikkia. Kuulemma kathmandulaiset kuuntelivat ainoastaan, ihmeellistä kyllä, trancea. Päivän hitit lainattiin Intiasta, mutta hän lupasi etsiä jotain muuta paikallisesta levykaupasta. Suomeen palattuaan hän antoi minulle pahvikantisen levyn, jonka kannessa lumihuippuisten vuorien keskellä komeilivat sanat: "MOUNTAIN FOLKORE - TYPICAL NEPALI FOLK SONGS". Esittäjänä Padam Bista & Friends.

Aluksi epäilin onko tällä turistilevyllä mitään tekemistä nepalilaisen kansanmusiikin kanssa. Kuuntelun jälkeen selvisi, että levy olikin odotettua vängempi ja pidin levystä parin kuuntelukerran jälkeen vilpittömästi. Aasian perinnemusiikille tyypilliset kumeat ja jopa riemukkaat rummut, mantramaiset joukkolaulannat ja vekkulit huilut eivät olleet ihan mitä tahansa liibalaabaa tai luritusta. Ei, tanssijalka alkaa vipattaa kun Padam Bista (kuvasta päätellen menestynyt mies) ja hänen kaverinsa pääsevät puikkoihin. Viihdyttävää ja monipuolista iskelmää ja joikua perinteisillä mausteilla.

Tutun juttujen perusteella olisi voinut luulla, että Nepal oli kaukainen painajainen ja sainkin muistuttaa monesti, että subjektiivisella tietolähteelläni oli suurta taipumusta liioitteluun ja sarkasmiin. Oliko matka muka niin kamala, ihmettelin vielä kertaalleen. No, maaseudulla maisemat olivat vaikuttavia. Mutta hän suositteli silti pysymään erossa tuosta luvatusta trancen ja vauhdikkaiden toimintaelokuvien maasta.

PS. Maistiaisia levystä voi kuunnella iTunes Storesta (!), eli täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti