sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Act like you know




Paleface on monipuolinen mies. Hänet tunnetaan englanninkielisestä hiphopistaan ulkomaillakin, hän vetää Radio Helsingissä yhteiskunnalliseen musiikkiin erikoistunutta ohjelmaa ja kaiken lisäksi hän räppäsi uusimman albuminsa ”Helsinki-Shangri-La” suomeksi.

”Helsinki-Shangri-La” ei ole mikään tavanomainen hiphoplevy. Syitä on kaksi. Ensinnäkin Paleface on ottanut vaikutteita albumilleen vanhasta suomalaisesta perinnemusiikista ja folkista. Toiseksi Paleface räppää yhteiskunnan epäkohdista sylki lentäen.

Palefacen ”Talonomistaja”-sinkku jo todistaa sen, että miehellä on oikeasti asiaa. Albumilta esiin nostetut singlet tuovat mieleen Love Recordsin vanhat yhteiskunnalliset laulut: poliittisen laululiikkeen laulajat ottivat asiansa liikuttavan vakavasti. Terttu Tuomen ja Vasararyhmän kajauttama ”Ei, ei EEC:lle”-kappale vetää hymyn naamalle, vaikka se ei varmastikaan vuonna 1973 ollut tarkoitus. Samoin Palefacekin hymyilyttää. Onneksi räppäri tajuaa sen itsekin ja osaa nauraa ainakin vähän levyllään. ”Helsinki-Shangri-Lan" hienoimpiin kappaleisiin kuuluu ehdottomasti ”Syntyny rellestää”,jossa myös puhallinorkesteri svengailee upeasti taustalla. Kappaleen yhteiskuntakritiikki on naamioitu juhlimisriimien taakse.

Ainakin asiaa miehellä riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti