sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Perimmäinen kysymys

Klassinen kysymys kuuluu: mitä kaikkea voi päätellä ihmisen musiikkimausta?

Journalisti-lehti (15/2010) kertoo vastauksen. Lehden jutussa kirjoitetaan texasilaisesta psykologian apulaisprofessorista, Sam Goslingista, joka on kirjoittanut aiheesta jopa kirjan ”What your stuff says about you”. Tiukkojen tutkimusten perusteella selvisi, että esimerkiksi ihmisen makuuhuoneesta voidaan päätellä jo henkilön sukupuoli, ikä, kiinnostuksen kohteet, arvot ja tottumukset.

Sam Gosling on myös luokitellut musiikin kuuntelijat ryhmiin! Sam Gosling esimerkiksi väittää, että jazzin ja bluesin kuuntelijat ovat tunne-elämältään vakaita, he eivät harrasta urheilua ja he eivät ole varakkaita.

Indien ja rockin kuuntelijat ovat vuorostaan sosiaalisesti dominoivia ja urheilullisia ihmisiä. Coyntryn kuuntelijat taas ovat artikkelin mukaan tunnollisia, mutta eivät kovinkaan avoimia uusille kokemuksille. He ovat myös poliittisesti konservatiivisia.

Kuulostaa melko kliseiseltä. Ovatko popin kuuntelijat sitten sosiaalisia atleetikkoja, jotka kärsivät tinnituksesta?

2 kommenttia:

  1. Huh, kammottava ajatus tuollainen luokittelu - ainakin jos alkaa miettimään, mitä omasta levykokoelmastani voisi päätellä. Ainakin pahasti jakautunut persoonallisuus... :D

    VastaaPoista
  2. Jos lähtee kunnon keittiöpsykologian puolelle, voi levyhyllystä päätellä vaikka mitä. Olisi kinnostavaa tietää mistä Gosling nämä tutkimustulokset veti tai ainakin minkälaista musiikkia Gosling oikein kuuntelee : ) !

    VastaaPoista