maanantai 13. joulukuuta 2010

Suomen The Blues Brothers

Aki Kaurismäen Calamari Union on elokuva, joka pitää katsoa kaksi kertaa elämässään. Ensimmäinen kerta menee ihmettelyyn ja toinen kerta itse elokuvan katseluun.

Calamari Union kertoo viidestätoista Frankista ja yhdestä Pekasta jotka haluavat epätoivoisesti pois Kalliosta tarunhohtoiseen Eiraan.Elokuva on oikea selvitymistarina suuren maailman tyyliin. Se näyttää Helsingin vaarallisena suurkaupunkina, jossa poltetaan tupakkaa ja juodaan jäävettä.

Musiikki on isossa osassa elokuvassa. Vanhat bluesklassikot Billie Holidaysta alkaen soivat mustavalkoisen filmin taustalla. Calamari Unionissa kuullaan muun muassa Ben E. Kingin upea ”Stand by Me”, joka löytyy lukemattomien elokuvien ääniraidoilta.
Näyttelijäkaarti koostuu myös kotimaisista huippumuusikoista: Frankkien rooleissa nähdään niin Pate Mustajärvi kuin Martti Syrjäkin. Ruudulla vilahtaa myös Tuomari Nurmio taksikuskin roolissa.

Calamari Unionissa ei turhia puhella, vaan repliikit ovat huolella hiottuja. Elokuva on kuvattu ja leikattu tyylikkäästi. Mustavalkoisuus korostaa upeasti varjoja ja pahaenteistä tunnelmaa.

Kun nyt odotellaan länsimetroa, kannattaisi ihmisten katsoa Calamari Union. Elokuvasta nimittäin selviää, kuinka elintärkeä metro saattaa olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti