perjantai 11. toukokuuta 2012

Kukapa ei bossa novasta pitäisi

Kukapa ei bossa novasta pitäisi. Se on rytmiltään leikkisää ja vaihtelevaa. Afroamerikkalaiset rytmit tuovat musiikkiin etelän lämpöä ja pehmeyttä ja akustinen kitara ja piano melodisuutta. Bossa novassa yhdistyvät brasilialainen värikkyys ja raukea harmonisuus tyylikkäällä tavalla.

Saksofonisti Stan Getz tajusi 1960-luvun alussa bossa novan mahdollisuudet ja levytti Astrud ja João Gilberton kanssa uuden version bossa novan isänä pidetyn brasilialaisen Antônio Carlos Jobimin Garota de Ipanemasta. Kappaleesta tuli välittömästi hitti ja levy-yhtiöt ympäri maailmaa patistelivat tähtensä tavoittelemaan samaa letkeyttä. Laulajat aina Frank Sinatrasta alkaen levyttivät omat The Girl From Ipanema -tulkintansa ja menestys oli valtava.

Kuten usein tuppaa käymään, bossa nova -villitys hiipui yhtä nopeasti kuin alkoikin. Jäljelle jäi kuitenkin lukemattomia hienoja sävellyksiä ja Funkata-blogin toinen soittolista onkin omistettu kokonaan bossa novalle, uudelle ja vanhalle. Vaikka erilaiset bossa nova -viritelmät pulpahtavat säännöllisesti esille (Amy Winehouse laulamassa The Girl From Ipanemaa, The Black Eyed Peas samplaamassa Mas Que Nadaa), kukaan ei vedä vertoja oikeille rytmipioneereille, kuten pianisti Sérgio Mendesille ja laulaja-säveltäjä Antônio Carlos Jobimille. Heidän kappaleissaan kuuluu todellinen Brasilia.

Soittolistan voi kuunnella Spotifysta.

Kukapa ei bossa novasta pitäisi -soittolista, 14 kappaletta

Stan Getz & João Gilberto: The Girl From Ipanema
Baden Powell: Coisa N°1
Sergio Mendes & Brasil '66: Mais Que Nada
MPB-4: Cravo E Canela
Luciana Souza: Here It Is
Nara Leão: Telefone
Celso Fonseca: A Origem Da Felidade
Elis Regina: Verão Vermelho
Lucio Alves: Nós E O Mar
Quarteto Em Cy: Tudo Que Voce Podia Ser
Astrud Gilberto & Antônio Carlos Jobim Agua De Beber
Edu Lobo: Viola Fora De Moda
Marcos Valle: Samba de Verao
Elvis Presley: Bossa Nova Baby



2 kommenttia:

  1. Bossa nova todellakin rulettaa! Mutta vielä sitäkin enemmän rulettaa semmoinen, että tiedän YHDEN, joka on saanut tänään ikiomaksi Funkatan kokoaman CD:llisen musiikkia. Aivan upea kokonaisuus, kansia myöten! Kiitos, olen todella otettu!

    VastaaPoista
  2. Heh, mukavaa että pidät siitä. Voit muuten bongata kokoelmalta muutaman bossa nova -raidankin trooppisen funkin ja reggaen seasta. Hauskoja kuunteluhetkiä!

    VastaaPoista