lauantai 10. huhtikuuta 2010

31 biisiä


Mitä löytöjä voikaan saada vajaalla kahdella eurolla! Nick Hornbyn kirjoittama musiikkia käsittelevä ”31 biisiä” (2004, suomentanut Heikki Karjalainen, WSOY) löytyi alennuslaarin pohjalta hintaan 1,90 €.

Hornby kirjoittaa teoksessaan kappaleista, jotka kaikki ovat omalla tavallaan tehneet häneen vaikutuksen ja analysoi samalla popmusiikkia terävästi. Nuo 31 biisiä ovat sidoksissa hänen elämäänsä kaikki hieman eri tavoin.

Nick Hornby poimii kirjaansa niin vanhempaa rockkia soittavan Teenage Fanclubin kuin 2000-luvun tunnelmallista elektronista musiikkia (vierastan ambient-termiä) soittavan Röyksoppin sekä The Patti Smith Groupin unohtamatta Bruce Springsteenia ja legenda Bob Dylania.

Kirjan luettuani aloin miettiä minun 31 biisiäni-listaa. Listalle pääsisi rapkokoonpano Fort Minor "Where´d you go" – biisillään, jonka nauhoitin muutama vuosi sitten radiosta kasetille ja sen seurauksena ostin levyn. Listalle tulisi tietysti myös Depeche Mode ja ainakin maailman parhaimman folkbiisin omistava Tracy Chapman ja funkpioneeri James Brown. Ehkä myös hollantilaisen Le len pophulluttelu "Skinny Jeans"-biisi, jonka olen ostanut Hollannissa ollessani. Kai jokaisella on Ne Kappaleet, jotka ovat ylitse muiden? Olisi kiva kuulla pääsisikö yksikään minun valitsemani biisi toisten listoille.

Nick Hornby kirjoittaa perusteellista tekstiä, mutta se kaipaisi editointia. Koomista sillä kirja on naurettavan lyhyt: 150 sivua ja siitäkin iso osa kuvia.

3 kommenttia:

  1. Minunkin listalleni tulisi ehdottomasti Tracy Chapman. En ollut kuullutkaan tuosta Nick Hornbyn musakirjasta. Luin hieman samanmoisen, The Complete Polysyllabic Spreen, jonka hän oli tehnyt ostamistaan ja lukemistaan kirjoista päiväkirjamaisesti -mitä oli tullut ostettua ja mitä loppujen lopuksi luettua. Oli vähän tahmeaa luettavaa, olisi kaivannut mainitsemaasi editointia. Heti perään luin How to Good samalta hemmolta, kevyen viihdyttävää... Nyt taisi karata juttu kirjoihin ; )

    VastaaPoista
  2. How to be Good piti kirjoittamani...

    VastaaPoista
  3. 31 biisiä on kyllä hieno kirja, mutta Nick Hornby tuppaa mainostamaan siinä hieman liikaa muita tuotoksiaan.

    Pitääpä tsekata mainitsemasi kirjat! Ja kuunnella aina yhtä loistavaa Tracy Chapmania...

    VastaaPoista