perjantai 7. tammikuuta 2011

Bob Dylan lavan takana ja edessä


Yle Teema teki monelle tylsistyneelle lomalaiselle palveluksen, kun näytti Älä katso taaksesi –dokumenttielokuvan (Don’t Look Back) keskiviikkoiltana. D.A. Pennebakerin mustavalkoinen elokuva kertoo Bob Dylanin Lontoon-kiertueesta vuodelta 1965.

Kun sadat teinitytöt kiljuvat keikkapaikan luona, Dylan istuu back stagella ja tappaa aikaa. Dokumentti kuvaa kiertue-elämää arkisesti ja paikoitellen jopa karusti. Kuvaajat ovat tallentaneet monta lavan takana tapahtuvaa soittohetkeä kuin vaivihkaa. Dylan hämmästelee suosiotaan ja ihmettelee median antamaa kuvaa itsestään. Hän purkaa turhautumistaan suunsoitossa Times-lehden toimittajalle ja vitsailee ja mollaa muusikkoystäviensä kanssa folk-kilpailijaansa Donovania. Hän myös soittaa takahuoneessa kitaraa, selvittää kuka hänen sekalaisestaan seurueestaan heitti kaljatuopin hotellin ikkunasta kadulle ja polttaa tietysti tupakkaa.

Dokumentti on taltioinut kiirehtimättä Dylanin keikkarumbaa. Elokuva löytää uusia näkökulmia lavan takaisiin arkisiin tapahtumiin. Don’t Look Back avaa Dylanin musiikkia asiaan perehtyneille ja perehtymättömille aivan uudella tavalla.

1 kommentti:

  1. Vanhassa vara parempi, niin kuin papparaiset sanovat! Sanokaa mitä sanotte,mutta veikkaan että Dylanin klassikkobiisit koukuttavat uuden sukupolven lähivuosina.

    VastaaPoista