sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Unikeko

Suosikkielokuvateatterini on ehdottomasti Kansallisen audivisuaalisen arkiston pitämä Orion. Se sijaitsee keskellä kaupunkia, mutta on paljon miellyttävämpi kuin Tennispalatsi, ja mikä tärkeintä, paljon pienempi. Liput ovat huomattavasti halvempia, ja koululaisbudjetille se on hyvä. Orion keskittyy näyttämään vaihtoehto-elokuvia ja klassikoita, joita ei näe Finnkinon saleissa. Orion ei ole kaupallinen yritys, joten elokuvien edessä ei ole puuduttavia mainoksia. Orion on siis kaikin puolin upea keksintö!

Tänä kesänä Orionin yksi pääteemoista on Woody Allenin elokuvat. Parin kuukauden aikana elokuvateatterissa nähdään miehen kuuluisimmat filmit. Vuonna 1935 syntynyt Allen aloitti viihdeuransa nuorena. Koululaisena hän kauppasi vitsejänsä koomikoille ja kolumnisteille. Woody Allen ajautui ohjaajaksi ja käsikirjoittajaksi. Lisäksi Allen esiintyi monissa elokuvissaan itse pääroolissa.

Tämä ohjaaja on ennen muuta tuottelias. Vuodesta 1969 asti hän on tehnyt elokuvia kovaa vauhtia ja tekee vieläkin. Tarinat ovat sympaattisia, hauskoja ja surullisia. Allen käyttää musiikkia taitavasti elokuvissansa hyväkseen. Esimerkiksi "Unikeko" alkaa komeasti vanhalla jazzilla. Allen soittaa itse klarinettia ja on kiihkeä jazz-harrastaja.

Orion näyttää ensi tiistaina vuonna 1973 valmistuneen "Unikeon"(Sleeper). Se on äärettömän hauska scifi-parodia miehestä, joka herää tulevaisuudessa foliopaperiin käärittynä. Allen näyttelee itse pöllämystynyttä päähenkilöä Milesia, joka hoopoilee tulevaisuudessa virkavalta perässänsä. Elokuvassa Yhdysvalloista on tullut valvontayhteiskunta, jossa tavallisen ihmisen pitää miettiä kahteen kertaan mitä päästää suustansa. Yhteiskunta on jakautunut kahteen kastiin: niihin, jotka raatavat ja niihin jotka kahdeksan tuntia päivässä laiskottelevat.Varakkaat ihmiset ovat turtuneet laiskuuteen ja työnteosta on tullut heidän mielessään tabu. Robotit hoitavat epämiellyttävät työt.

Elokuvan maailma on viimeisen päälle hiottu. Katsoja voi vain ihmetellä, miten kaikki tulevaisuuden koneet ja talot on saatu tehtyä.

"Unikeko" Orionissa tiistaina 24.5. 19.00 ja perjantaina 27.5. 21.00.

1 kommentti:

  1. Kävin katsomassa Buster Keatonin mykkäelokuvia siellä pari kuukautta sitten... Se oli aika hämmentävä kokemus, mutta silti hyvä sivusto!

    VastaaPoista