lauantai 23. lokakuuta 2010

Eivät ne elämää suuremmat levyt



Lehtien mainospalstojen uusi valloittaja on Robert Dimeryn kirja “1001 albumia jotka jokaisen on kuultava edes kerran eläessään”. Kirjan nimi kertookin kaiken. Niin kuin arvata saattaa, 1001:n levyn joukosta löytyvät The Beatlesit, The Who ja muut populaarikulttuurin kivijalat. Kirjan on suomentanut ja toimittanut maineikas rockin tuntija Jake Nyman, joka on itsekin kasaillut albumilistauskirjoja.

Minua ärsyttävät tälläiset kirjat. Miksi itsestäänselviä klassikkoyhtyeitä pitää listailla ja samalla varmistaa, että yhtyeiden jo valmiiksi puhkikulutetut nimet alkavat ärsyttää vielä enemmän?

Nyt Beatleseiden kuuntelemisestakin tehdään pakkopullaa. Pakollinen paha, joka on suoritettava, kun kuivakkaat musiikkilistaukset niin kehottavat.

Minä lukisin paljon mielummin levyistä, jotka eivät ole vielä suuren yleisön klassikkoja. Sitä paitsi ei hyvän levytyksen tarvitse olla elämää suurempi. Soullaulaja Sharon Jonesin ja taustaorkesteri The Dap–Kingsin “100 Days, 100 Nights”-levytys (2007) kuulostaa mahtavalta. Laulajan ääni on juuri sopivan kermainen, funkkitara rämpyttää, torvet soivat ja taustalaulajat naukuvat taustalla. Silti “100 Days, 100 Nights” oletettavasti unohtuu seuraavan kahdenkymmenen vuoden sisällä, ehkä jo kymmenen tai kahden. Ja se on aivan okei. Ei hyvän levyn tarvitse päästä legendaarisimpien albumien top 100 -listaukseen. Sharon Jones kuulostaa mainiolta nyt, ja se riittää minulle.

2 kommenttia:

  1. Musiikkimakuhan on aina subjektiivista. Toisen hyvä levy on toiselle huono. Siksi tuollaiset universaalit "top 100 parasta levyä ikinä"-listat kannattaakin ottaa lähinnä suosituksina. Mitä töissä tuota 1001 levyä-kirjaa lueskelin, niin sinne oli otettu aika paljon myös sellaisia levyjä, jotka eivät ole ihan niitä perinteisimpiä. Kirjan tarpeellisuudesta en sitten tiedä. Ehkä joku tuosta kiksinsä saa.

    Sharon Jones & The Dap-Kings on kyllä erinomainen yhtye! Harmi, kun en Jazzeille tänä vuonna päässyt. No, toivottavasti tulevat keikkailemaan Suomeen myöhemminkin.

    VastaaPoista
  2. Sharon Jones on konkarimuusikko, jonka ääni on säilynyt hyvänä vuosikymmeniä. Esimerkiksi Youtubesta löytyy video, joka on kuvattu laulajan livekeikalta vuodelta 2007. En meinannut uskoa korviani, niin hyvältä Sharon Jones kuulosti livenä (ja niin myös The Dap-Kings). Yhtye osasi ottaa lavan haltuunsa.

    Tuollaiset legendaariset albumit kautta aikojen- listaukset ovat aina vaikeita. Ehkä aihealuetta voisi rajata, niin näihin listauksiin saataisiin hieman erilaisia näkökulmia. Kuten "101 hienointa cover-levyä" tai "100 surkeinta floppilevyä".

    VastaaPoista